afrika | mozambique

Vakantieland Mozambique

Mozambique (in het Portugees: Moçambique), officieel de Republiek Mozambique, is een land in het zuidoosten van Afrika. Het grenst aan Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Swaziland en de Straat Mozambique (Indische Oceaan), met aan de andere kant het eiland Madagaskar.

De kust is 2655 km lang. Dwars door het land stroomt de Zambezi rivier vanuit het buurland Zambia naar de oceaan. Mozambique is bijna 20 keer zo groot als Nederland en 26 keer zo groot als België.

Natuur
Direct langs de kust en in de riviermondingen: Mangrovewoud
Langs de Zambezi en enkele andere rivieren en rond Maputo: Tropisch regenwoud of tropisch bos.
Op de plateaus in het noorden en midden heb je vooral bossavanne.
In de kustvlakte en een aantal rivierdalen in het noorden, in een deel van de Zambezi-vallei en in het zuidelijk binnenland heb je vooral droge savanne(acacia’s), in het zuidelijk binnenland overgaand in steppeachtige vegetatie.
In het bergland: bergwouden en grassteppen.

Klimaat
Het laagland en de plateaus hebben een savanneklimaat met een droge periode in de winter. De Indische oceaan verhoogt de luchtvochtigheid in de kuststreken. Desondanks zijn deze kuststreken in het noorden toch droger dan het binnenland, omdat het binnenland ook neerslag uit stijgingsregens ontvangt. In het zuiden is de kuststrook wel vochtiger dan het binnenland.

Naar het zuiden toe wordt de invloed van de seizoenen steeds sterker: in Maputo ligt de gemiddelde temperatuur in juli, de koudste maand, nog net boven de 18 graden Celsius, in het noorden boven de 22 graden Celsius.

Ook in het bergland zijn de gemiddelde temperaturen lager; de hoogste delen hebben een gematigd klimaat. Het zuidelijk binnenland heeft een steppeklimaat. De neerslag neemt af van de kust richting zuiden. In Beira valt 1429 mm per jaar, in Maputo 768 mm per jaar

Om kort samen te vatten heeft Mozambique een tropisch tot subtropisch klimaat met een regenseizoen van oktober tot maart. De beste periode om naar Mozambique op reis te gaan is mei tot oktober.
Vakantiehuis in Baillestavy

Goedkope VakantieVoor uw zomervakantie op maat ga naar het portal voor al uw vakanties