afrika | zimbabwe

Vakantieland Zimbabwe

Zimbabwe (voorheen Rhodesië en Zuid-Rhodesië), officieel de Republiek Zimbabwe, is een land in Afrika dat grenst aan Zambia, Mozambique, Zuid-Afrika en Botswana.

Geografie
Grootte en ligging
De oppervlakte van 390.580 km² is bijna 13 keer de oppervlakte van België. Zimbabwe grenst niet aan de zee. Buurlanden zijn Zambia, Zuid-Afrika, Botswana, Mozambique en een raakpunt (vierlandenpunt) met Namibië (Caprivi-strook). De Limpopo rivier vormt de natuurlijke grens met Zuid-Afrika. De Zambezi en het Karibameer vormen een andere natuurlijke grens, namelijk met Zambia. Zuidoostelijk ligt er een andere belangrijke rivier: de Sabi.

Reliëf
Naar hoogteligging worden 4 gebieden onderscheiden. Het 'Hoogveld' waarop de hoofdstad Harare zich bevindt ligt tussen 1200 en 1500 meter hoog en maakt ongeveer 20% van het territorium uit. Aan beide zijden van het 'Hoogveld' ligt het 'Middenveld'. Het is tussen 900 en 1200 meter hoog, en bestrijkt 40% van het land. De bekkens van de Zambezi, de Limpopo en de Sabi vormen het lager gelegen 'Lageveld'. De vierde regio is het bergland grenzend aan Mozambique, en is gelegen boven de 1500 m.

lengte landgrenzen: Botswana: 813 km, Mozambique: 1231 km, Zuid-Afrika: 225 km en Zambia: 797 km.
hoogste punt: Inyangani (2592 m)
laagste punt: samenloop van de rivieren Runde en Save 162 m
delfstoffen: steenkool, chroom, asbest, goud, koper, vanadium, lithium, tin, platina
grootste rivier: Zambezi
Karibameer: 6000 km²: is een stuwmeer gevormd door de aanleg in 1955 van de Karibadam in Kariba.
Victoriawatervallen: grote waterval op de grens van Zambia.
Vakantiehuis in Baillestavy

Goedkope VakantieVoor uw zomervakantie op maat ga naar het portal voor al uw vakanties